Digital Mainport


De economische aanjager van BV Nederland is historisch gevormd door zeehavens, luchthavens en nu de digitale havens. De regio Drechtsteden is uniek in Nederland, onder meer omdat zij beschikt over een 100 procent open en onafhankelijk glasvezelnetwerk: de Digital Mainport. Dit netwerk is gedeeld eigendom van een groot aantal regionale partijen. Daardoor is er volledige vrijheid in het benutten van de digitale mogelijkheden.

Met de Innovatie Roadmap Digital Mainport bouwt Business Developer Max Remerie aan een sterk digitaal ecosysteem om met partners te komen tot innovatieve en slimme toepassingen in de stad, bij bedrijven en andere instellingen. Het doel is een sterk presterende digitale regio die sociale en economische waarde creëert. De focus ligt op drie programmalijnen:

  1. Economische impact, denk hierbij aan:
    • Slimme Fabriek, Slimme logistiek en Slim maritiem
  2. Maatschappelijke impact, denk hierbij aan:
    • Slimme gezondheid en Slimme stad
  3. Randvoorwaarden digitale vaardigheden, veiligheid & infrastructuur, waaronder dus de ontwikkeling van het fieldlab valt.

Roadmap Digital Mainport 2030

Download de visualisatie van de Roadmap Digital Mainport en bekijk de missie, visie en bijbehorende projecten.

Het digitaal ecosysteem, Digital Mainport Drechtsteden


Breedband Drechtsteden

Smart Delta Drechtsteden beschikt over een eigen glasvezel netwerk. Dat is uniek in Nederland en biedt vele voordelen. Benieuwd wat de voordelen zijn? Bekijk de video!

‘Ruim acht op de tien technische bedrijven (82%) verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici binnen hun organisatie.’ 

bron: www.rovc.nl/techbarometer

Projecten

Use case: Slim Sporten in Dordrecht

Digital Mainport en gemeente Dordrecht kijken samen met CityLegends naar slim sporten in Dordrecht. CityLegends is een datagedreven social media platform voor urban sporters.

Use case: Hittestress

Elke stad heeft last van de hittestress in de binnenstad. Door middel van verrijdbare boombakken met vochtigheidssensoren kan dit probleem verholpen worden.

Use case: Nocto

Nocto en de gemeente Dordrecht gaan samen zorgen voor meer reuring in de Dordtse binnenstad.

Use case: Zwerfafval

Veel steden hebben last van zwerfafval. Door gebruik te maken van slimme technieken kan dit probleem verholpen worden.

Use case: Smart Maintenance 4.0

De use case ‘smart maintenance 4.0’ is de toekomst van het onderhoud. Er verdwijnt veel kennis en door middel van deze use case wordt dit probleem verholpen. Deze use case wordt samengedaan met TechBinder en het Flow Center in de Duurzaamheidsfabriek. 

Showcase: Slimme Fabriek

De showcase ‘slimme fabriek’ is een project in de Duurzaamheidsfabriek. Hierbij ligt de focus op het slim gebruiken van sensoren in een draaiende fabriek.

Use case: Autonomous Guided Vehicle

In de logistieke sector zijn er nog een aantal problemen met de AGV’s waardoor ze niet optimaal werken. In de Duurzaamheidsfabriek gaat er getest worden of hoe goed ze gaan werken op 5G.

Digitaal vestigen

Traditioneel proberen we bedrijven en instellingen naar onze regio te halen voor werkgelegenheid en rekenen we onszelf af op de verkoop van vierkante meters.

Glasvezel oude bedrijventerreinen onderzoek

Op moderne bedrijventerreinen ligt snel glasvezel. Maar hoe zit dat op oudere bedrijventerreinen? Hoe is het aanbod daar en is het ook betaalbaar voor bij voorbeeld start-ups?

Fieldlab ontwikkeling met studenten

Het beoogd fieldlab draait om het experimenteren en innoveren met 5G, kennismaken met en leren over 5G en slimme toepassingen zien en aanraken. Samen met studenten van o.m. Avans en de Hogeschool Rotterdam wordt

Aangesloten partners

Business Developer Digital Mainport

Max Remerie

06 2120 3587 max@dealdrechcities.nl

Neem contact op met Max Remerie

Wil je meer weten over dit onderwerp laat dan je gegevens achter en je wordt teruggebeld.