Duurzaam Varen


De Business Developer Duurzaam Varen ontwikkelt een Roadmap voor de maritieme sector en brengt projecten tot uitvoering. Deze sector is met een verscheidenheid aan scheepswerven, vervoerders en technische toeleveranciers volop aanwezig in regio Drechtsteden-Gorinchem. Die zijn zich bewust van de noodzaak om de binnenvaart te verduurzamen.

In het brede spectrum van duurzaam varen werken we aan verschillende thema’s. De focus ligt op emissieloze voorstuwing en alternatieve brandstoffen en op efficiënter varen. We richten ons op alle sectoren die varen op binnenwateren: binnenvaart, waterbussen & watertaxi’s, riviercruises, city logistics en werk- en sleepboten. Dat doen we door te werken aan de volgende programmalijnen:

  1. Opbouwen community emissieloos varen op binnenwateren
  2. Uitvoeren van Roadmaps en innovatieve projecten
  3. Versterken positie Drechtsteden in maritiem ecosysteem Nederland
  4. Regio promotie

Roadmap Duurzaam Varen 2030

Download de visualisatie van de Roadmap Digital Mainport en bekijk de missie, visie en bijbehorende projecten.

Projecten

Opzetten en onderhouden online community

In de Drechtsteden zijn vele partijen actief voor wie de ontwikkeling van duurzaam varen van belang is; schippers en vervoerders, scheepswerven en veel toeleveranciers. De ontwikkelingen gaan snel en zijn soms complex.

Maritime Innovation Platform

Op 23 maart 2022 vindt het Maritiem Innovatie Platform plaats. Dit event verbindt de maakindustrie met afnemers: reders, schippers, binnenvaartondernemers, vervoerders, bevrachters, havens, terminals, etc.

Binnenvaart roadmap refit 2030

Uit de Greendeal en vanuit het Europese Fit for 55 blijken grote ambities om de binnenvaartvloot te verduurzamen.