Duurzaam werken

Behoud van werk, van een eenvoudige vraag naar een waanzinnig relevant project!


Voor mensen met een chronische aandoening is het van groot belang om te kunnen blijven functioneren in de maatschappij. En daar hoort werk in grote mate ook bij. Dit is niet alleen van belang voor de werknemer zelf, maar ook voor de maatschappij  en dan specifiek voor de arbeidsmarkt en de bedrijven waar deze mensen werken.

Wat in oktober 2020 begon met een mailtje van Marcel Wilschut, innovator bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, aan de voorzitter van Werkgevers Drechtsteden is afgelopen jaren uitgegroeid tot een project met grote impact. Een project met opbrengsten waar we komende tijd verder aan de slag gaan.

De kern is dat het project het gesprek op de werkvloer met werknemers met een chronische aandoening wil faciliteren, eenvoudiger maken. Uit diverse studies is gebleken dat dit gesprek van eminent belang is voor deze kwetsbare werknemer. Van belang om aan het werk te kunnen blijven. Het project focust zich op werknemers met NAH, wel of niet opgedaan door een trauma. Deze waren gezond en komen met een beperking terug bij hun afdeling. Dit vraagt eigenlijk opnieuw introductie en begeleiding ‘on the job’.

Het project heeft een website www.behoudvanwerk.nl met veel adequate info en innovatieve tools, waarbij een kaartspel ook in fysieke zin beschikbaar is. Dit mede dankzij de inzet van studenten van Avans Hogeschool, de Hersenstichting, meerdere deskundigen en werkgevers.

De kartrekkers, Mariëlle Visser en Arie van den Herik, hebben besloten om komende tijd verder op dit thema door te gaan, o.a. door ook andere chronisch ziekten toe te voegen, verbreding en verdieping in de betekenis van het gesprek op de werkvloer en meer bewustzijn creëren bij m.n. HR. Dit gaan ze doen door meer en intenser (promotie)onderzoek en ontwikkelen van workshops en trainingen.

Om het moment van oplevering en doorstart te markeren wordt er een Festival georganiseerd waarbij zij breed aandacht vragen voor deze problematiek en de verschillende tools die inmiddels al ontwikkeld zijn, o.a. bij de verschillende patiëntenverenigingen.

Business Developer Zorg Innovatie

Liesbeth Leurs

06 8287 0610 liesbeth.leurs@innovationquarter.nl

Neem contact op met Liesbeth Leurs

Wil je meer weten over dit onderwerp laat dan je gegevens achter en je wordt teruggebeld.