Groeiende ZEDhub stelt 2030 als doel voor emissievrij baggeren

Van Oord, Boskalis, IHC en Damen hebben met Deal Drecht Cities en Dordrecht Academy het project Zero Emission Dredging (ZEDhub) opgezet. Arjen de Jong: ‘Wij willen in 2030 emissieloos baggeren in Nederland mogelijk maken. Voor Europa hebben we dat doel in potlood op 2035 gezet’. Volgens De Jong is het doel zeker haalbaar. Inmiddels zijn er al 20 bedrijven en instellingen aangesloten bij het initiatief. Die groei laat zien dat de emissieloze toekomst breed wordt gesteund.

ZEDhub heeft zich ten doel gesteld om tegen 2030 emissievrij baggeren mogelijk te maken. Samenwerking van de vier marktleiders in de triple helix is de sleutel tot succes. Arjen de Jong, business developer Delta Technology: ‘De energietransitie is absoluut haalbaar’. De ZEDhub-community blijft groeien, ook met behulp van de nieuwe website.

Ik nodig alle bedrijven in de regio, die mee willen in deze ontwikkeling naar emissieloos werken, uit om zich aan te sluiten bij onze community.

Er zijn nog genoeg uitdagingen en kosten. Er is bijvoorbeeld nog veel onderzoek nodig naar brandstof voor motoren en certificering voor de maritieme sector. ZEDhub streeft naar een CO2-uitstoot van nul en wil de veiligheid garanderen. Ook de kosten van slimme technologische oplossingen en de bereidheid van klanten om meer te betalen voor de klimaatneutrale sector zijn belangrijk. ‘Alle betrokken partijen moeten hun schouder eronder zetten’.

Laatste nieuws

De roadmap Zorginnovatie staat in de februari editie van de B2B krant

Liesbeth Leurs, business developer zorginnovatie: ‘Met INNOW, Zorginnovatie Drechtsteden, willen we de bestaande (zorg)aanpak anders neerzetten’. Leurs spreekt over grote…

De roadmap Delta Technology staat in de januari editie van de B2B krant

Arjen de Jong, Business Developer Delta Technology: “Ons doel en dat van de grootste vier spelers, Boskalis, Damen, Royal IHC…

Avans-studenten gaan voor partnerschap Digital Mainport Lab

Op 10 januari 2023 presenteerden studenten van Hogeschool Avans de resultaten van hun onderzoek naar partnerschappen voor Digital Mainport Lab….